MALA BIOGAS POSTROJENJA ZA FARME U SRBIJI KAO IZVOR DODATNOG PRIHODA

Na skupu koji je organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine domaćim farmerima predstavljene su prednosti energetskog osamostaljivanja farmera kroz upotrebu novih tehnologija.

Novi Sad 23. septembar 2015. - Uvođenje biogas postrojenja na farmama srednje veličine u Srbiji stvorilo bi dodatne prihode poljoprivrednicima i gazdinstvima, zaključeno je danas na stručnom skupu posvećenom promovisanju upotrebe biogasa za proizvodnju toplotne i električne energije na gazdinstvima. Na skupu koji je organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, svoja iskustva preneli su farmeri iz Nemačke, a domaći poljoprivrednici su pokazali veliko interesovanje za primenu nove tehnologije.

Mala biogas postrojenja na farmama podrazumevaju uvođenje tehnologije koja koristi sirovinu kojom farmeri već raspolažu i koja je besplatna. U pitanju su otpadne organske materije, poput životinjskog stajnjaka iz kojih se može proizvesti biogas. On se može koristiti za proizvodnju toplotne energije za potrebe same farme, ali i za proizvodnju električne energije koja se može prodavati po povlašćenim otkupnim cenama („feed in“ tarifama koje država definiše) i tako ostvariti dodatni prihod. Visina zarade od prodaje struje dobijene na biogas u najvećoj meri zavisi od veličine farme i broja životinja.

“Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije, ostvaruje se povećanje prihoda na lokalnom nivou, a gazdinstva dobijaju energetsku nezavisnost, što može imati veliku ulogu u poslovanju i planiranju. Domaći farmeri pokazuju veliko interesovanje za nove tehnologije koje kao organizacija promovišemo i nadamo se da ćemo u godinama pred nama imati priliku da sa srpskim farmerima razgovaramo o boljitku koji im biogas donosi”, smatra Thomas Mitschke, rukovodilac komponente »Razvoj projekata« u okviru GIZ programa »Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji«.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST