Međunarodna konferencija "Eletrane 2018" održana je od 5. do 8. novembra na Zlatiboru.

Konferencija je organizovana od strane Društva termičara Srbije u saradnji sa JP "Eletroprivreda Srbije", pod pokroviteljstvom Ministrastva rudarstva i energetike Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i predstavlja deo ciklusa Međunarodnih skupova pod nazivom "Elektrane". Na konferenciji su prisustvovali istraživači, eksperti, inženjeri i zvanični predstavnici nadležnih institucija i privrednih organizacija iz zemalja potpisnica i posmatrača Ugovora o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope, kao i drugih zainteresovanih zemalja sveta.

 

Osnovni cilj konferencije je bio razmena naučno-stručnih informacija i iskustava vezanih za teme koje doprinose implementaciji Ugovora. Teme konferencije su između ostalog bile energetski resursi i održivi razvoj, liberalizacija tržišta i sigurno snadbevanje eletričnom energijom, problemi produženja radnog veka postrojenja elektrana i uvođenje novih efikasnijih tehnologija, kao i eksploatacioni problemi elektrana. Posebna pažnja je bila posvećana smanjenju zagađenja okoline i emisije čestica i gasova sa efektom staklene bašte.

 

U okviru konferencije predstavljen je i program nemačke saradnje "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji", kao i EU Horizon 2020 projekat “KeepWarm”.